Opbrengsteigendom te koop in Brussel. Waarom investeren?

Een opbrengsteigendom te koop in Brussel die op korte én op lange termijn rendeert? Dat is precies wat je van nieuwbouw studio’s voor studenten mag verwachten. Zeker als je voor de studentenflats van StudiBru in hartje Brussel kiest. Reken je even mee hoeveel je vastgoedinvestering dan opbrengt?

Je zoekt…

Een kot in Brussel voor je eigen kinderen?

Je eigen kinderen laten studeren op kot in Brussel? Dan is de rekensom snel gemaakt. Een studentenflat kopen in plaats van een kot te huren is doorgaans veel voordeliger. Bovendien kan je na de studiejaren van je eigen kinderen de studio verder verhuren aan andere kotstudenten. Een slimme investering voor later die meer opbrengt dan je denkt.

Een opbrengsteigendom te koop als investering?

Brussel is met 110.000 studenten de grootste Belgische “studentenstad”. Tegelijkertijd is er een nijpend tekort aan studentenhuisvesting in deze populaire studentenstad. Tegen 2030 is er een bijkomende nood aan ca. 95.000 koten, louter en alleen in functie van een toenemend aantal studenten. Wedden dat je studio nooit lang te huur zal staan? En dan tellen we nog niet eens de talrijke expats mee die ook massaal korte termijn huurpanden zoeken…

Eerst wat relevante cijfers

E

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt 5 universiteiten, ± 20 hogescholen en kunstscholen met samen ruwweg 59 vestigingen verdeeld over 15 Brusselse gemeenten. Die zijn allemaal vlot bereikbaar vanuit StudiBru.

E

Voor het achtste jaar op rij stijgt het aantal ingeschreven studenten in Brussel. In 2019 telt de hoofdstad meer dan 100.000 ingeschreven studenten. Dat is meer dan een kwart van alle studenten in heel België. Brussel is daarmee de grootste Belgische “studentenstad”.

E

Een studie van het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling vzw in 2015 bij meer dan 9.000 studenten toont aan dat ongeveer 21% van alle studenten in Brussel in een studentenwoning type kot of studio verblijven.

E

De notarisbarometer van 2019 noteerde 6,3% meer vastgoedtransacties in Brussel in vergelijking met 2018. De gemiddelde prijs voor appartementen steeg met 4%. Op heden is er op 5 jaar tijd een gemiddelde prijsstijging voor appartementen in Brussel van 23,5% waar te nemen. De vastgoedprijzen blijven dus stijgen waardoor een mooie meerwaarde mogelijk blijft als je je opbrengsteigendom te koop zet in de toekomst.

E

De Coronacrisis heeft ook aangetoond dat studentenvastgoed het hoofd kan bieden aan sterk conjuncturele schommelingen. Het leven op de campus is ook meer dan louter leerstof vergaren. Het draagt bij tot de vorming van studenten en biedt een voedingsbodem voor hun latere professionele en private leven. Het samenleven tijdens de studententijd brengt zelfstandigheid en weerbaarheid bij, maar evenzeer creativiteit, sociale ontplooiing, en hopelijk een flinke dosis fun die een computerscherm niet kan evenaren. (bron: artikel kotcompas 2020)

Rekenvoorbeeld kosten/baten

OPGELET

BVD heeft enkele rekenvoorbeelden voor je uitgewerkt om je potentiële rendement te verduidelijken. Die rendementsberekeningen of schattingen van opbrengsten en kosten zijn uiteraard louter indicatief en maken geen deel uit van een resultaatsverbintenis in hoofde van BVD nv. Vraag steeds advies aan financieel en/of fiscaal expert om maatwerk berekeningen voor je te maken.

Een kot huren in Brussel, hoeveel kost dat?

De gemiddelde huurprijs voor een kleine standaard studentenkamer van ongeveer 12 m² bedraagt 330,00 €. Een studentenkamer of studio met aparte douche brengt al snel 420,00 € huur per maand op.

De huurprijs / potentiële huuropbrengst voor nieuwbouw studio met alle comfort en grotere oppervlaktes ligt uiteraard nog hoger. We rekenen even verder met een geraamde huurprijs voor een comfortabele nieuwbouwstudio bij StudiBru van 620,00 € / maand.

Hoeveel brengt kot verhuur op?

Met een gemiddelde huurprijs van 620,00 € en een aankoopprijs van 187.550,00 inclusief btw, becijferen we de huuropbrengst als volgt:

Totale huuropbrengst / aankoopprijs x 100 = bruto rendement
(12 x 620,00 €) / 187.550,00 x 100 = 3,97 %

TIP

De totale eenmalige aankoopkosten kan je opvragen bij je notaris of snel een eenvoudig berekenen via de online notaris.be rekentool.

Hoeveel je bespaart?

Een kot huren in Brussel kost gemiddeld tussen de 3.960,00 € (huurprijs 330 €) en de 7.800,00 € (huurprijs 650,00 €) per jaar. Zonder rekening te houden met eventuele vaste kosten zoals gemeenschappelijke kosten, waterverbruik, elektriciteit, enz… Dat geld ben je als huurder onherroepelijk kwijt.

Door je studentenkamer aan te kopen, houd je die zuurverdiende centen in portefeuille tot je op later tijdstip de opbrengsteigendom te koop stelt. Gegarandeerd geniet u nog van een flinke meerwaarde dankzij de stijgende vastgoedprijzen.

Een studentenkamer verhuren levert een gemiddeld bruto rendement tussen de 1,5 en de 4 % op. Voor een individuele studentenunit fluctueert het bruto rendement rond 3,5%. (bron: artikel kotcompas 2020). Vanzelfsprekend dien je nog aanvullend de mooie jaarlijkse meerwaarde van je vastgoed mee in gedachten te houden. Brengt je spaarboekje evenveel interest op?

Conclusies?

E

Een studentenkamer kopen is interessanter dan een kot huren op korte en op lange termijn.

E

Liever een nieuwbouw studio zonder vroegtijdige herstelkosten voor een groter rendement.

E

De vastgoedprijzen in Brussel blijven stijgen. Goed voor een veilige en rendabele investering.

E

Lage maandelijkse kosten en laag energieverbruik doen wonderen voor minimale leegstand.

46 studio’s in 1 opbrengsteigendom te koop

Dat kom je zelden tegen! Wacht niet te lang om meer informatie aan te vragen. Zo heb je als eerste de informatie en de kans om de beste deal te verzilveren. We leveren alle 46 studentenflats instapklaar op tegen najaar 2021, maar je kan nu al heel wat informatie verkrijgen én afspraken inplannen voor een bezoek ter plaatse.

Maak zelf de rekensom!

Kies je favoriete studio bij StudiBru uit, check de prijzentabel en reken de opbrengst voor jouw kot investering uit.

Studibru

En of je een studentenkot in het exclusieve nieuwbouw studentenvastgoedproject StudiBru wilt hebben in centrum Brussel! Dit studentenhuis heeft alles wat je van je kot verwacht en meer. Veel meer! Plan een bezoek en laat je verrassen door 46 unieke en kwalitatief hoogwaardige studentenkamers met modern uitgeruste gemeenschappelijke voorzieningen.